Roche Tower 2 nuk do të jetë vetëm ndërtesa më e lartë në Zvicër. Po vendos gjithashtu standarde të reja si për qëndrueshmërinë ashtu edhe për përdorimin e binjakëve dixhitalë.

· Firma farmaceutike Roche është duke ndërtuar selinë e saj të re: rrokaqiellin i cili do të bëhet kulla më e lartë në Zvicër.
· Falë mjeteve dixhitale, ndërtesa – e quajtur Roche Tower 2 – do të përfundojë përpara afatit.
· Projekti Tower 2 është shembullor si në aspektin e qëndrueshmërisë ashtu edhe në atë se çdo hap i ndërtimit përfshinte BIM-in.

Pavarësisht nëse gjendeni në një nga urat që kalojnë lumin e Rinit në Bazel, Zvicër, apo duke eksploruar Qytetin e vjetër të qytetit, do të shihni qartë kullat binjake në të cilën është selia e korporatës Roche, një ndër kompanitë farmaceutike më të suksesshme në botë.

Roche Tower 1 është përfunduar në vitin 2015. Tower 2 është aktualisht në ndërtim. Me 584 këmbë, Tower 1 është ende zyrtarisht ndërtesa më e lartë në Zvicër, edhe pse vëllai i saj më i vogël është duke u formuar të jetë shumë më i gjatë. Në ditën e inaugurimit, Tower 2, e cila do të jetë e gjatë 673 këmbë, do të bëhet mbajtësi i ri i rekordit. Kulla do të jetë 53 kate e lartë dhe do të strehojë më shumë se 3,400 punonjës të Roche.

I planifikuar për maj të vitit 2022, inaugurimi i kullës së re të biznesit vjen një vit pas kremtimit të 125-vjetorit të Roche. Kur kompania u themelua në 1896, e gjithë zona përreth ishte fusha dhe livadhe. Është e qartë se shumëçka ka ndryshuar.

Blloku i ri i zyrës qëndron në një kënd me vëllain e tij më të vjetër dhe ka po të njëjtin dizajn konik të shkallëve. Dy kullat dominojnë tani zonën Roche, ndërsa studimet e fizibilitetit janë duke u kryer për ndërtesën e tretë. Nëse realizohet, rrokaqiell i tretë i grupit do të ngrihet 66 këmbë më lart se Tower 2.

Roche Tower 2: Përdorimi i fuqisë së BIM-it

Firma arkitekturore zvicerane Herzog & de Meuron është përgjegjëse për Roche Towers 1 dhe 2. Roche, Herzog & de Meuron dhe kontraktori i përgjithshëm Drees & Sommer kanë punuar të gjithë së bashku në projektin Kulla 1.

Jörg Keller, menaxher i projektit për Tower 2 në Roche, është përgjegjës për vënien në punë teknike të të gjitha objekteve në ndërtesën e re, është i angazhuar për sigurinë dhe mban një „kapelë të tretë“ si ekspert për BIM (Building Information Modeling). Ai dhe ekipi i projektit janë përgjegjës për të gjithë planifikimin bashkëpunues. Falë punës së tyre, edhe para se të ngriheshin historitë e ndryshme për Tower 2, ishte e mundur të eksplorohej çdo kat deri në çati në modelin e tij BIM.

Klienti, arkitekti, kontraktori i përgjithshëm dhe kompanitë e ndërtimit donin të përdornin BIM-in në projekt që nga fillimi. „Gjithmonë kemi nevojë për njerëz të cilët janë shumë entuziastë dhe 100% të përkushtuar për ta realizuar atë,“ thotë Keller. Me „atë“, nënkupton BIM ose bashkëpunim i cili përdor metodat BIM dhe modelin virtual 3D. „Modeli 3D është krijuar për Tower 1, por nuk ishte aq i avancuar sa modeli për Tower 2,“ thotë Keller.

Modeli dixhital filloi të merrte formë një vit e gjysmë përpara përfundimit të punimeve të vrazhda, ndërsa Autodesk Revit ishte një nga programet softuerike të përdorura për krijimin e tij.

Ekipet e mësuara të punojnë me modelet tradicionale mund të hezitojnë të përqafojnë teknologjinë dhe teknikat novatore. „Natyrisht, disa punonjës ishin më pasivë,“ thotë Keller. „Por u befasova kur pashë se kjo kishte të bënte më pak me moshën sesa me qëndrimin.“ Bindja e operatorëve të ardhshëm të ndërtesës u provua e vështirë. „Njerëzit shpesh thonë se mund t’i bëjnë të gjitha me vizatimet 2D dhe nuk kanë nevojë për modelin 3D,“ thotë ai.

Përvetësimi i palëve të interesuara me një xhiro virtuale

Megjithatë, ishte më e lehtë të bindeshin vendimmarrësit në Roche. Për të marrë blerjen e tyre, Keller përdori një model virtual të bazuar në kompjuter dhe syze të realitetit virtual (VR). Xhiroja virtuale e ndërtesës, e cila është ende në ndërtim ka definitivisht një efekt wow. Ftesa e palëve kryesore të interesuara në një xhiro VR bëri të mundur që t’i bindeshin ata që gjërat ishin në rrugën e duhur që në fillim.

Ndonëse xhiroja VR mund t’i ketë ofruar menaxherit të ndërtimit apo menaxherit të pasurive të paluajtshme një përvojë spektakolare, në fund, ishte gjithashtu një seri faktesh të forta që vërtetuan se përkrahësit e BIM-it kishin të drejtë dhe se i bindi dyshuesit. Modeli 3D ka ndihmuar ekipet të përfundonin në mënyrë efikase projektin me një shkallë më të lartë cilësie gjatë gjithë fazës së përgatitjes dhe ndërtimit.

Shenjë e dukshme ndryshimi: Tabletat zëvendësojnë projektet

Keller ishte përgjegjës për vënien në punë të Tower 1 dhe ka qenë pjesë e projektit të ndërtesës së re që nga fillimi. Madje atij dhe një kolegu i është dhënë nderi të ulnin “kapsulën kohore” në themel në ceremoninë e hapjes së themelit më 11 qershor 2018. Në të ishte një gazetë e përditshme e Bazelit, ftesat për të ftuarit e nderit, një shkop USB dhe plane ndërtimi të printuara. Fakti që projektet 2D u groposën mund të ketë gjithashtu një kuptim disi simbolik, pasi projektet e letrës po përdoreshin gjithnjë e më pak në projektin e ndërtimit në botën reale.

„I vetmi ndryshim në projektin Tower 1 që të gjithë mund ta shohin është se, në atë kohë, unë isha i vetmi në kantier me një iPad,“ thotë Keller. „Nga ana tjetër, gjatë ndërtimit të Tower 2 do të shihni rregullisht menaxherët e projektit, punonjësit dhe kontraktorët e ndryshëm me një tabletë në dorë.“

Binjaku dixhital: Shoqërues i vazhdueshëm në të gjitha fazat e Tower 2

Përfitimet e simulimit dixhital janë bërë të dukshme në fillim të projektit, madje edhe para se kompanitë e ndërtimit të fillonin të punonin:

Përgatitja perfekte për nënkontraktorët

Modeli ishte në dispozicion për të gjitha kompanitë e përfshira në procese të ndryshme ndërtimi edhe para nënshkrimit të kontratës. Kjo do të thoshte se ata mund të llogaritnin paraprakisht sasitë e nevojshme të materialeve, të tilla si betoni dhe çeliku.

Detaje të përmirësuara

Falë modelit dixhital, shumë detaje të tjera të ndërtesës mund të modelohen paraprakisht. Punëtori i ndërtimit në terren, për shembull, mund të shohë qartë se ku do të instalohet priza në mur dhe ku duhet të kalojnë kabllot.

Gabimet e minimizuara dhe më pak punë shtesë

Gabimet e planifikimit mund të zbulohen në modelin 3D në vend që të zbulohen në kantier.

Ndërtim më i shpejtë

Në kohën kur vonesat dhe kostot e mëdha janë kaq të zakonshme në industrinë e ndërtimit, përfundimi i fazave të një projekti ndërtimi të kësaj shkalle më shpejt se sa pritej paraqet një arritje revolucionare. Edhe pse ndërtesa nuk do të përfundojë deri në vitin 2022, punimet e vrazhda të Tower 2 janë tashmë të kryera. Betoni i fundit është derdhur më 1 dhjetor 2020: dy muaj përpara kohe!

Besueshmëria dhe transparenca e planifikimit

Modeli BIM ka ofruar një bazë të përbashkët për monitorimin e progresit të ndërtimit për ekipin e projektit në Roche dhe Omnicon, kompania përgjegjëse për menaxhimin e ndërtimit. Ekipi i udhëhequr nga Marc Rüstig, menaxheri i projektit, menaxhimi i ndërtimit në Roche, ka lidhur planin me dimensionin e katërt: kohën. „Është e thjeshtë të vizualizosh madje edhe proceset më komplekse të ndërtimit,“ thotë ai. Për shembull, 2800 elementët e fasadës janë dorëzuar në kohën e duhur, duke parandaluar grumbullimin e materialeve në kantierin e ndërtimit.

Informacion i centralizuar

„Gjatë punimit në Tower 1, të gjithë kanë shënuar artikuj të hapur në listat e tyre në Word ose Excel ose i shkruanin ato në një bllok,“ thotë Keller. „Sot, gjithçka është e bashkuar në mënyrë qendrore në [Autodesk] BIM 360 dhe të gjithë kanë akses në të njëjtin informacion.“ Ekipi arkitektonik në Herzog & de Meuron sheh gjithashtu një avantazh të madh në ofrimin e më shumë palëve të interesuara të projektit me akses në informacione të qarta dhe të përditësuara. Ata shpjegojnë se informacioni është më pak ambivalent në modelin BIM sesa në vizatimet e shkëmbyera, gjë që rezulton në më pak hapësirë ​​për të interpretuar informacionin dhe aftësi për të koordinuar duke iu referuar informacionit të paqartë dhe të lexueshëm nga makina. Ata gjithashtu theksojnë se kjo, nga ana tjetër, vendos kërkesa të larta për cilësinë e modelit për sa i përket saktësisë, vlefshmërisë dhe thellësisë së informacionit.

Tabletat ofrojnë garanci të cilësisë

Të gjithë, nga kryepunëtori që koordinon kallepin dhe punëtori që shtron tubacionet apo instalon ashensorët, deri tek menaxherët e kantierit të ndërtimit, për monitorimin e progresit përdorin simulimin e krijuar me Fushën BIM 360 për krahasim dhe zbulim të devijimeve. „Devijimet dokumentohen dhe gjurmohen në mënyrë dixhitale,“ thotë Rüstig në një video që ai postoi në LinkedIn. Për më pak se tre minuta e gjysmë, ai tregon se si mjetet dixhitale mund të përdoren për të arritur saktësi në projektet e mëdha të ndërtimit.

BIM lulëzon në bashkëpunim

Ndonëse BIM po fiton popullaritet në industrinë e ndërtimit, Herzog & de Meuron thonë se binjakët e plotë dixhital janë ende një përjashtim. Pengesa, të cilën ekipi kryesor i projektit duhej të kapërcente ishte koordinimi i mënyrës se si shkëmbehen të dhënat dhe si të sigurohej që të dhënat të mos humbasin.

„Humbja e të dhënave është një rrezik i madh,“ thotë Keller. Ai beson se përkushtimi i kohës së mjaftueshme për përcaktimin e rregullave që në fazën e konceptit është diçka që ia vlen. Arkitektët e Herzog & de Meuron theksojnë se teknologjia është vetëm një aspekt i këtij procesi, duke shpjeguar se është gjithashtu e nevojshme të përcaktohen qëllimet e përbashkëta, të zgjidhen konfliktet dhe të harmonizohen kapacitetet e ndryshme të të gjithë palëve të interesuara.

Dhe nuk duhet harruar se nënkontraktorët përgjegjës për aspekte të ndryshme të ndërtimit duhet të jenë gjithashtu në gjendje të merren me BIM-in dhe modelet dixhitale. „Duhet të jeni në gjendje të mirëmbani dhe më pas të përshtatni modelin,“ thotë Keller. „Kontraktori i përgjithshëm ka ndihmuar firmat, të cilat kishin më pak përvojë në BIM.

“ Përdorimi i modelit 3D çon drejt asaj që të ketë më shumë punë në fillim të projektit, por të gjithë ata që përfshihen në procesin e ndërtimit dhe të gjithë operatorët e ardhshëm përfitojnë nga fakti se ndërtesa tashmë është krijuar virtualisht. Keller është i bindur se ekipi i Roche Tower ka punuar „më shpejt dhe në mënyrë më efikase me BIM-in.“

Modeli 3D hap rrugën për ndërtimin e zgjuar

Vetëm pas hapjes dhe përdorimit të ndërtesës mund të shohim se modeli virtual ka luajtur një rol të rëndësishëm. Gjithnjë e më shumë informacion i shtohet modelit dixhital ndërsa projekti i ndërtimit përparon, duke i hapur rrugën funksionimit më efikas dhe të qëndrueshëm të ndërtesës përmes një binjake dixhitale. Është e mundur të ruhen të gjitha të dhënat teknike përkatëse, të cilat më pas mund të merren më vonë nga pronarët dhe ekipet e mirëmbajtjes.

Pasi ndërtesa të ketë përfunduar, binjaku, i krijuar duke përdorur Revit dhe BIM 360, mund të përdoret për detyra të tilla si mirëmbajtja parashikuese. Ashensorët janë të pajisur me sensorë, andaj, nëse sistemi vëren ndonjë parregullsi, atëherë inicion testin. Të dhënat e drejtpërdrejta në modelin virtual mund të përdoren gjithashtu për të monitoruar konsumin e energjisë dhe ujit të pijshëm. Roche dëshiron të përdorë sistemin për monitorimin e energjisë për të vërtetuar se Tower 2 do të konsumojë rreth 10% më pak energji sesa ndërtesat e krahasueshme në Evropë.

Aplikacioni për mirëmbajtjen e ndërtesës së kullës ka funksione të dobishme dhe të gatshme për ata të cilët punojnë atje. Një shembull është funksioni i kërkimit, i cili mund të përdoret për të lokalizuar ndonjë punonjës, të cilin Keller e identifikon si „mjaft të zgjuar kur keni 3,400 punonjës të shpërndarë në 41 kate zyrash.“ Aplikacioni gjithashtu i bën gjërat më të lehta për ekipin e pastrimit, i cili mund të shohë se cilat zyra janë përdorur në të vërtetë.

Qilima prej rrjeti peshkimi

Qëndrueshmëria ka luajtur një rol të rëndësishëm për Roche madje edhe para fillimit të ndërtimit. Kompania kishte më shumë se 900 materiale ndërtimi të testuara për ndotës të mundshëm. Në të ardhmen, çdo material i pastruar që është përdorur do të ketë madje edhe pasaportën e vet.

Pasaporta do të përmbajë informacione si për shembull, sa material ndërtimi mund të riciklohet. Shifra totale është aktualisht në 58%. Një shembull tjetër i qëndrueshmërisë së jashtëzakonshme është përdorimi i rrjetave të peshkimit të ricikluara për të krijuar qilima. Ky është praktikisht parimi i projektimit rigjenerues, sipas të cilit materialet kthehen në ciklin material me vlerë të barabartë.

Pasi të përfundojë ndërtimi, nuk do të jetë vetëm lartësia e Kullës Roche ajo që tërheq vëmendjen. Përfundimi i saj do të dëshmojë se përdorimi i mjeteve dixhitale mund të rrisë cilësinë dhe produktivitetin gjatë ndërtimit. Modeli virtual do të krijojë gjithashtu kushtet për funksionimin e kursimit të energjisë, duke i lejuar kullës të vendosë standarde të reja në drejtim të qëndrueshmërisë. Roche Tower 2 do të mbetet projekti kryesor për një kohë të gjatë, madje edhe nëse Tower 3 pretendon përfundimisht titullin e saj të ndërtesës më të lartë të Zvicrës.